PSA vragenlijst studie

De PSA vragenlijst studie is een deelstudie van Hebon. In de PSA vragenlijst studie onderzoeken we hoeveel mannen uit families met een erfelijke aanleg voor borstkanker en prostaatkanker de waarde van hun ‘PSA’ laten bepalen. ‘PSA’ staat voor Prostaat Specifiek Antigeen en dit stofje wordt gemaakt door de prostaat. De waarde van het PSA kan worden getest in het bloed.

Prostaatkanker en PSA

Een te hoge waarde van het PSA in het bloed kan komen door prostaatkanker. Prostaatkanker komt veel voor bij mannen. Ongeveer één op de tien mannen krijgt tijdens zijn leven prostaatkanker. Voor sommige mannen is de kans op het krijgen van prostaatkanker groter. De kans is vooral groter voor mannen met een erfelijke afwijking (mutatie) in het BRCA2-gen.

Sommige mannen laten de waarde van het PSA testen. Dit doen zij bijvoorbeeld bij de huisarts of bij de uroloog. Als zij een te hoge waarde van het PSA hebben kan er worden onderzocht of zij prostaatkanker hebben.

Waarom doen we deze studie?

Wij willen weten hoeveel mannen uit families met erfelijke aanleg voor borstkanker de waarde van hun PSA laten testen. Als u een PSA-test heeft gedaan willen wij van u enkele dingen weten. Onder andere: Hoe vaak heeft u een PSA-test gedaan? Waarom heeft ervoor gekozen om een PSA-test te doen? Wat was de uitslag van de PSA-test? En hoe voelde u zich voor en na de PSA-test?

Heeft u nooit een PSA-test gedaan? Ook dan willen we enkele dingen van u weten. Heeft u ooit het advies gekregen van een zorgverlener om een PSA-test te laten doen? En heeft u een erfelijke afwijking?

Uw antwoorden op de vragenlijst zijn belangrijk. Wij willen de antwoorden op de vragenlijst gebruiken om de informatie voor patiënten over een PSA-test te verbeteren.

Hoe voeren we deze studie uit?

Wij nemen contact op met een deel van de mannen uit de Hebon studie. Wij sturen een informatiebrief met een papieren vragenlijst.

Contact PSA vragenlijst studie

Heeft u vragen over de PSA vragenlijst studie? Neem dan contact op met arts-onderzoeker Michiel Vlaming via de e-mail: medgen-studies@umcutrecht.nl

  • Ik heb geen uitnodiging voor de PSA vragenlijst studie gehad. Kan ik deelnemen aan de vragenlijst?

    Nee, dit kan helaas niet. Alleen mannen die een uitnodiging hebben gekregen kunnen deelnemen.

  • Ik heb nooit een PSA-test gedaan. Kan ik deelnemen aan de vragenlijst?

    Ja, uw bijdrage is zeer waardevol. In dit onderzoek zijn we benieuwd naar alle meningen. Ook de mening van iemand die geen PSA-test heeft gedaan.

  • Hoe blijf ik op de hoogte van de resultaten uit de PSA vragenlijst studie?

    Zodra er resultaten bekend zijn in dit onderzoek, worden deze gedeeld via de nieuwsberichten van Hebon.

  • Ik heb laatst al een andere vragenlijst ingevuld die op deze vragenlijst lijkt. Klopt dit?

    Ja, dit kan kloppen. Sommige mannen hebben ook een andere vragenlijst ontvangen. Dit was een vragenlijst van de Stichting Opsporing Erfelijke Tumoren (StOET). Als dit zo is, willen we u alsnog vragen om de meegestuurde vragenlijst in te vullen. Het doel van de vragenlijsten is namelijk anders. Bedankt voor uw begrip.

  • Ik wil me graag afmelden voor de PSA vragenlijst studie of Hebon studie. Hoe kan dit?

    Als u niet wilt deelnemen aan de PSA vragenlijst studie, dan kunt u dit aangeven in vraag 1 van de vragenlijst. U kunt de vragenlijst in de bijgeleverde retourenvelop naar ons opsturen. U hoeft geen postzegel te gebruiken. U kunt zich ook afmelden door een e-mail te sturen naar medgen-studies@umcutrecht.nl. Wij vragen u om in de e-mail ook uw PSA vragenlijst studienummer te zetten. Dit studienummer kunt u vinden op de eerste pagina van de informatiebrief.

    Wanneer u zich wilt afmelden voor de PSA vragenlijst studie én andere toekomstige Hebon deelstudies, dan kunt u dit doen via www.hebon.nl/afmelden.

  • Ik heb een andere vraag over Hebon

    Als uw vraag hier niet bij staat, kunt u kijken op de website van Hebon bij de veelgestelde vragen: www.hebon.nl/contact/veelgestelde-vragen/

    Anders kunt u ook een e-mail sturen naar medgen-studies@umcutrecht.nl.